Jeg i slet Lune, Morgenblad? Jeg, som kun behøver et Glimt af Solen forat briste i høi Latter af en Glæde jeg ikke kan forklare mig?

Se flere sitater

Her er det to puslespill du kan leke deg med. Klikk på bildene under.
Prospekt av Kristiansand.
Det første puslespillet er et utsnitt av et bilde av Kristiansand på Henriks tid. Henrik bodde i Kristiansand fra han ble født og til han var ni år gammel. Her ser du hele bildet.

Prospektet er malt av nederlenderen Meindert Arians Appell (1771-1830) fra Friesland. Foto/eier: Vest-Agder-museet Kristiansand.

Prospect af Christiansand - optaget på Toppen af et Skib på Byens Østre Havn Jan van Huysums Blomsterstykke (1840) – introduksjon 

 


I bakgrunnen står domkirken fra 1738. Den ble ødelagt i bybrannen i 1880. Nicolai Wergeland, far til Henrik Wergeland, var residerende kapellan ved kirken fra 1812 til 1817. Tidligere (fra 1806) var han adjunkt ved Kristiansand Katedralskole som lå like bak kirken.

Like foran domkirken kan vi se et stort rødt tak. Det er taket til stiftamtmannens bolig på hjørnet av Dronningensgate og Kirkegaten. I 1808 ble Henrik Wergeland født i et hus som sto like til venstre for denne boligen. Huset bar matrikkelnummer 450 som tilsvarer dagens Dronningensgate 21. Henrik Wergelands fødested var et toetasjes trehus som hadde åtte værelser pluss kjøkken, spiskammer og ganger. Huset brant ned i bybrannen i 1892.

I bakgrunnen til høyre for domkirken står en stor vindmølle. Den ble satt opp i 1803 av Andreas Heyerdahl. Den skulle male korn til byens befolkning. Vindmøllen sto ved torvet, på hjørnet av Festningsgaten og Rådhusgaten. Det lille tårnet til høyre for vindmøllen er toppen av inngangsportalen til Hospitalets kirkegård.

Alle bygningene vi ser langs Østre Strandgate brant ned i den store bybrannen i 1892.

Du kan lese mer om bildet her.

Vase med blomster.
Det andre puslespillet viser et blomstermaleri av den nederlandske maleren Jan van Huysum (1682 - 1749).  Henrik så bildet hos stiftamtmand Thygeson og skrev et verk som het Jan van Huysums Blomsterstykke om dette bildet. Bildet kan du se i Statens Museum for Kunst i København.

Her kan du lese mer om Jan van Huysums Blomsterstykke.

admin, 13. juni 2013 | Skriv ut siden