Jeg elsker ikke evindelig blaa Himmel, som jeg hader dumme glanende Øine.

Se flere sitater

Tittel

Henrik Wergeland – dikter og villstyring

Type utgivelse

Biografi

Målgruppe

Lesere fra ca. 12 år

Utgivers omtale

Dette er boken om frihetselskeren, rebellen, republikaneren, romantikeren, folkeopplyseren og dikteren, den ærekjære og ytterst nærtagende Henrik Wergeland, fra han blir født i Kristiansand i 1802, gjennom oppveksten på Eidsvoll og ungdomstiden i Kristiania til han gifter seg med Amalie Sofie og flytter inn først i Grotten og senere dør i Hjerterum i 1845.

Det er en nærgående biografi og spennende lesning fordi livet til Henrik Wergeland var så intenst og så sammensatt. Han deltok i dueller, det blir reist flere rettssaker mot ham, han rangler, hopper utfor låvebrua, han får en sønn i dølgsmål og forelsker seg på nytt og på nytt og skriver de vakreste kjærlighetsdikt.

Denne biografien legger stor vekt på det nære og helt spesielle forholdet mellom far, Nicolai Wergeland, og sønn. Faren har god forstand på litteratur og han var med på Eidsvoll da Norges grunnlov ble skrevet, og han blir sønnens veileder og kritiker. Dette spesielle far–sønn- forholdet satte spor.

Boken er illustrert. Den har tidstavle og bibliografi. Den passer best for lesere fra 12 år, og er velegnet til bruk i undervisningen på ungdomsskolen, men er også interessant for voksne, som ønsker en lett tilgjengelig Wergeland biografi.

Om forfatteren

Else Færden (f. 1952 i Oslo, bosatt i Hølen i Vestby) har skrevet flere skuespill, fagbøker og skjønnlitterære bøker for barn og ungdom. Else Færden er utdannet cand.phil. og har blant annet vært norsk sendelektor ved Universitetet i Poznan, Polen, hjelpelærer ved Nordisk Institutt på Universitet i Oslo og informasjonskonsulent på Riksteatret

Hvor får man kjøpt boken?

Bokhandel og på nett hos Cappelen Damm

Utgivers hjemmeside

www.cappelendamm.no/

Utgivelsestidspunkt

03.10.2008

Farden-HenrikWergeland

Gro Roksand, 29. oktober 2008 | Skriv ut siden